
آموزش کامل و جامع بلندینگ مود های فتوشاپ
Blemnding Mode ها، یکی از قدرتمند ترین و بهترین ابزار یا امکانات موجود در نرم افزار فتوشاپ هستش. شما با استفاده از این بلندینگ مود ها، می تونید تصاویر رو باهم ترکیب کنید. یعنی چی؟ الان بهت میگم. همونطوری که می دونید، هر تصویری از یک سری تیرگی ها (Shadows)، روشنی ها(Highlights) و رنگ های مختلف تشکیل شده. در ساده ترین حالت و فارغ از هر رنگی، این تیرگی ها و روشنی های موجود توی عکس ها میتونن باهم ترکیب بشن و یه تصویر جدید رو به وجود بیارن. بلندینگ مود های فتوشاپ ، دقیقا همین کار رو انجام میدن. میان با استفاده از چنل های رنگی و مشخصات تیرگی ها و روشنی های تصویر، تصاویر رو با هم ترکیب میکنن تا یه تصویر جدید به وجود بیارن. این بلندینگ مود ها، بصورت کلی توی 6 دسته تقسیم بندی میشن که در ادامه در موردشون صحبت میکنیم. در خیلی از موارد، شما لازم دارید که آسمون تصویر تون رو عوض کنید، یا میخواید یه تکنیک دابل اکسپوژر رو به وجود بیارید توی تصویر تون، یا میخواید رنگ یه جسمی رو عوض کنید، میخواید یه هاله نور به وجود بیارید، سیاهی پشت یه فوتیج رو حذف کنید و …… . همه این ها یه سری مثال های خیلی ریز و کوچیک در رابطه با تأثیر این Blemnding Mode ها در نرم افزار فتوشاپ هستن. پس با من تا آخر این مقاله همراه باش تا باهم این بلندینگ مود ها رو بررسی کنیم.
دسته بندی های Blemnding Mode ها
- گروه نرمال | Normal Blending Modes
- گروه تیره ها | Darken Blending Modes
- گروه روشنی ها | Lighten Blending Modes
- گروه تضاد | Contrast Blending Modes
- گروه وارونگی یا متضاد | Inversion Blending Modes
- گروه ترکیب اجزا | Component Blending Modes

حالت های نرمال یا عادی | Normal Blending Modes

NORMAL
ساده ترین و عادی ترین حالت رنگی؛ این حالت دقیقا همان چیزی که تصویر هست را به شما نشان می دهد. بدون هیچ تغییر، ترکیب و یا افکت خاصی. هر تصویری که وارد نرم افزار فتوشاپ می کنید؛ با بلندینگ مود نرمال وارد خواهد شد و دقیقا ساده ترین چیزی که می بینید همین مود آمیختگی هستش.
Dissolve
طبق گفته شرکت ادوب، مد آمیختگی دیزالو، هر پیکسل را ویرایش یا رنگ می کند تا به رنگ نتیجه تبدیل شود. با این حال، رنگ نتیجه جایگزینی تصادفی پیکسل ها با رنگ پایه یا رنگ ترکیبی است، بسته به OPACITY در هر مکان پیکسل.
به زبون ساده تر و خودمونی تر، این لایه به شفافیت یا OPACITY لایه بستگی داره. این مود آمیتخگی میاد و هر پیکسل رو از یکی از دوتا لایه زیری یا لایه اصلی میگیره.

گروه تیره ها | Darken Blending Modes
همونطور که از اسم این گروه مشخصه، این گروه تیرگی های تصاویر رو برای شما نگه میدارن و روشنی های تصویر رو حذف می کنن و با لایه زیری ترکیب میکنن. این سبک از بلندینگ مود ها، در زمانی استفاده می شن که شما تصویری داشته باشید که جزئیاتش توی قسمت های تیرگی هاست و بخواید تیرگی های تصویر حفظ بشن و از بین نرن، برای همین میتونید از این حالت ها استفاده کنید.

DARKEN
ساده ترین و عادی ترین حالت رنگی در بین تیرگی ها؛ حالت دارکن می باشد. این حالت رنگی، اطلاعات رنگ در هر کانال را بررسی می کنه و رنگ پایه یا ترکیب اونها رو – هر کدام تیره تر باشه – به عنوان رنگ نتیجه انتخاب می کنه. پیکسل های روشن تر با رنگ ترکیبی جایگزین می شن و پیکسل های تیره تر تغییر نمی کنند.

MULTIPLY
یکی از بهترین حالت های ترکیب در حالت های تیرگی، حالت مالتیپالای می باشد. این مد رنگی به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ پایه را در رنگ ترکیبی ضرب می کند. رنگ نتیجه همیشه یک رنگ تیره تر است. این افکت شبیه طراحی روی تصویر با چندین قلم علامت گذاری هستش. توی تصویر زیر میتونید تغاوت دارکن و مالتیپلای رو ببینید.

COLOR BURN
حالت کالر برن، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ پایه را تیره می کند تا با افزایش کنتراست بین این دو، رنگ ترکیبی رو منعکس کند. ترکیب با رنگ سفید هیچ تغییری ایجاد نمی کنه. دقت کنید این حالت باعث افزایش کنتراست میشه.

LINEAR BURN
این حالت رنگی، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ پایه رو تیره می کنه تا با کاهش روشنایی رنگ ترکیبی رو منعکس کنن. ترکیب با رنگ سفید تغییری ایجاد نمی کنه. تفاوتش رو با کالر برن در تصویر مشاهده میکنید. (کنتراست تصاویر)

DARKEN COLOR
این مد آمیختگی، مجموع تمام مقادیر کانال رو برای رنگ ترکیبی و پایه مقایسه می کنه و رنگ با مقدار کمتر رو نمایش می ده. دارکن کالر، رنگ سومی رو تولید نمی کنه که می تونه از ترکیب تیره حاصل بشه، چون برای ایجاد رنگ نتیجه، کمترین مقادیر کانال رو، هم از رنگ پایه و هم از رنگ ترکیبی انتخاب می کنه.

گروه روشنی ها | Lighten Blending Modes

همونطور که از اسم این گروه مشخصه، این گروه روشنی ها و محدوده های سفید تصویر تون رو براتون نگه میداره و باقی تصویر رو حذف میکنه. سیاهی ها و قسمت های تیره رو میتونید با استفاده از این مد های آمیختگی از بین ببرید. خیلی تصاویر زیادی وجود دارن که با پس زمینه مشکی هستن و شما نیاز دارید که این سیاهی رو از بین ببرید و جزئیات و سوژه تصویر تون رو داشته باشید. پس در جاهایی که باید روشنی به تصویر تون اضافه بشه و تصاویر که دارای مقدار زیادی نور هستن و به اصطلاح روشن هستن، با این مد ها میتونید ترکیب کنید. بریم باهم تک به تک بررسی شون کنیم.
مقاله آموزش کامل بلندینگ مود های فتوشاپ، صرفا یه گوشه کوچولو از دنیای خفن و بزرگ نرم افزار فتوشاپ هستش، توی مقالات آموزشی وبسایت ساناگرافیک، ما به بررسی نکات مهم در بحث آموزش فتوشاپ میپردازیم. برای یادگیری جامع و کامل فتوشاپ، میتونید روی لینک دوره آموزش فتوشاپ مقدماتی تا پیشرفته وبسایت ما کلیک کنید و همین الان به سرعت آموزش نرم افزار رو شروع کنید.

LIGHTEN
ساده ترین و عادی ترین حالت رنگی در بین روشنی ها؛ حالت لایتن می باشد. این حالت رنگی، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کند و رنگ پایه یا ترکیبی رو – هر کدام روشن تر باشه – به عنوان رنگ نتیجه انتخاب می کنه. با استفاده از این حالت می تونید سیاهی های تصویر رو از بین ببرید و روشنی ها رو به تصویر تون اضافه کنید. با یک ترکیب روشن تر. این مد آمیختگی دقیقا بر عکس مد DARKEN می باشد.

SCREEN
یکی از بهترین حالت های ترکیب در حالت های تیرگی، حالت اسکرین می باشد. این مد رنگی به اطلاعات رنگ هر کانال نگاه می کند و معکوس رنگ های ترکیبی و پایه را ضرب می کند. رنگ نتیجه همیشه یک رنگ روشن تر است. این افکت شبیه به پرتاب کردن چندین اسلاید عکاسی روی هم است. این افکت برای حذف کردن پس زمینه های مشکی کاربرد بسیار زیادی دارد. در ادامه تفاوت حالت لایتن و اسکرین را می توانید مشاهده کنید.

COLOR DODGE
حالت کالر داج، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کند و رنگ پایه را روشن می کنه تا رنگ ترکیبی رو با کاهش کنتراست بین این دو منعکس کنه. ترکیب با مشکی هیچ تغییری ایجاد نمی کنه. همونطور که گفتیم، این حالت باعث کاهش کنتراست میشه پس در نتیجه ممکنه تأثیر این ترکیب، زیاد ملموس و قابل مشاهده نباشه.

LINEAR DODGE (ADD)
حالت رنگی ادد، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ پایه رو روشن می کنه تا با افزایش روشنایی رنگ ترکیبی رو منعکس کند. ترکیب با مشکی هیچ تغییری ایجاد نمی کنه. این تصویر، با افزایش روشنایی توی عکس، میتونه روشنایی تصویر رو بالا ببره و بعلاوه، به رنگ های مشکی هیچ تغییری اعمال نمیکنه.

LIGHTEN COLOR
این مد آمیختگی، مجموع تمام مقادیر کانال رو برای رنگ ترکیبی و پایه مقایسه می کنه و رنگ با ارزش بالاتر رو نمایش می ده. Lighter Color رنگ سومی رو تولید نمی کنه که از ترکیب Lighten حاصل می شه، چون بالاترین مقادیر کانال رو از رنگ پایه و ترکیب برای ایجاد رنگ نتیجه انتخاب می کنه.

گروه تضاد | Contrast Blending Modes

گروه تضاد ها، میان و با استفاده از کنتراست بین رنگ و نور تصویر پایه و تصویر ترکیبی، یک رنگ جدید به وجود میارن و افزایش کنتراست تصویر میشن. این سبک از بلندینگ مود ها، تمامی رنگ ها رو باهم ترکیب میکنه. هر کدوم از این بلندینگ مود ها هم یک -مدل و حالت مخصوص داره اما در کل، همه این زیر مجموعه ها، باعث افزایش کنتراست تصویر میشن و سازو کار اصلیشون، استفاده از کنتراست و ترکیب همه رنگ ها هستش. بریم باهم بررسیشون کنیم.

Overlay
حالت آورلی، بسته به رنگ پایه، رنگ ها را ضرب یا نمایش می ده. الگوها یا رنگهای موجود روی پیکسلها رو میپوشونن و در عین حال برجستهسازیها و سایههای رنگ پایه را حفظ میکنه. رنگ پایه جایگزین نمیشه، بلکه با رنگ ترکیبی مخلوط می شود تا روشنی یا تیرگی رنگ اصلی را منعکس کند. این حالت باعث افزایش کنتراست خواهد شد.

Soft Light
حالت سافت لایت، بسته به رنگ ترکیبی، رنگ ها رو تیره یا روشن می کنه. این افکت شبیه تابش نور پراکنده روی تصویر است. اگه رنگ ترکیبی (منبع نور) روشن تر از 50 درصد خاکستری باشد، تصویر روشن می شه. اگه رنگ ترکیبی تیرهتر از 50 درصد خاکستری باشه، تصویر تیره میشه و بقولی رنگ ها، سوخته شده است.

Hard Light
حالت هارد لایت، از لحاظ ساختار و عملکرد، بسیار شیه به حالت سافت لایت می باشد. هر دوی این حالت ها، افکتی شبیه به تابش نور رو به تصویر مون اضافه میکنن. حالت هارد لایت یک تفاوت بیشتر با سافت لایت داره، اونم اینه که تابش نور با شدت بیشتری اعمال میشه.

Vivid Light
این حالت، بسته به رنگ ترکیبی، با افزایش یا کاهش کنتراست، رنگ ها رو می سوزونه. اگه رنگ ترکیبی (منبع نور) روشن تر از 50 درصد خاکستری باشد، تصویر با کاهش کنتراست روشن می شه. اگه رنگ ترکیب تیرهتر از 50 درصد خاکستری باشد، تصویر با افزایش کنتراست تیره میشه.

Linear Light
حالت لینیر لایت، دقیقا مانند ویوید لایت عمل میکند، با این تفاوت که در حالت ویوید لایت، ما با افزایش کنتراست رنگ ها رو میسوزوندیم، اما توی این حالت، با استفاده از روشنایی ها و یا سایه های خود تصویر، این فرایند سوزوندن رنگ ها اعمال میشه. اگه رنگ ترکیبی (منبع نور) روشن تر از 50 درصد خاکستری باشد، تصویر با کاهش کنتراست روشن می شه. اگه رنگ ترکیب تیرهتر از 50 درصد خاکستری باشد، تصویر با افزایش کنتراست تیره میشه.

Pin Light
پسن لایت، بسته به رنگ ترکیبی، رنگ ها رو جایگزین می کنه. اگه رنگ ترکیبی (منبع نور) روشنتر از 50 درصد خاکستری باشه، پیکسلهای تیرهتر از رنگ ترکیبی جایگزین میشن و پیکسلهای روشنتر از رنگ ترکیبی تغییر نمیکنن. اگه رنگ ترکیب تیرهتر از 50 درصد خاکستری باشه، پیکسلهای روشنتر از رنگ ترکیبی جایگزین میشن و پیکسلهای تیرهتر از رنگ ترکیبی تغییر نمیکنن. پین لایت برای افزودن جلوه های ویژه به یک تصویر مفید است.

Hard Mix
این مد آمیختگی، مقادیر کانال قرمز، سبز و آبی رنگ ترکیبی را به مقادیر RGB رنگ پایه اضافه می کنه. اگه مجموع حاصل برای یک کانال 255 یا بیشتر باشه، مقدار 255 رو بهش اختصاص میده. اگه کمتر از 255 باشه، مقدار 0 رو براش در نظر میگیره. بنابراین، همه پیکسل های ترکیبی دارای مقادیر کانال قرمز، سبز و آبی 0 یا 255 هستند. این همه پیکسل ها را به رنگ های افزودنی اصلی (قرمز، سبز یا آبی)، سفید یا سیاه تغییر می ده.

حالت های ترکیبی وارونگی | Inversion Blending Modes

همونطور که از اسم این گروه مشخصه، این گروه به تضاد ها و یا رنگ های وارونه معروف هست. این گروه میاد و از یک حالتی مثل نگاتیو در عکس های قدیمی استفاده میکنه. به زبون خودمونی تر، رنگ ها رو بصورت وارونه استفاده میکنه و از اون معکوس ها برای ترکیب لایه ها استفاده میکنه. بریم باهم با مثال اونها رو بررسی کنیم. توی لیست پایین، 4 تا حالتی که توی این گروه قرار داره رو باهم بررسی کردیم.

Difference
حالت رنگی دیفرنس، همونطور که از اسمش مشخصه، به تفاوت های چنل رنگی بستگی داره. به زبون تخصصی تر، به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و بسته به اینکه کدوم چنل، مقدار روشنایی بیشتری داره، رنگ ترکیبی رو از رنگ پایه یا رنگ پایه رو از رنگ ترکیبی کم می کنه. توی این حالت، ترکیب رنگ ها با رنگ سفید مقادیر رنگ پایه رو معکوس می کنه و علاوه بر اون ترکیب با مشکی هیچ تغییری ایجاد نمی کنه.

Exclusion
حالت اکسکلوژن حالت بسیار شبیه به مد رنگی دیفرنس هست. این حالت رنگی هم مثل حالت دیفرنس میاد و به چنل های رنگی مختلف نگاه میکنه، اونها رو بررسی میکنه و هر چنلی که روشنایی یا مقدار نور بیشتری داشته باشه رو از رنگ پایه کم میکنه یا بالعکس، رنگ پایه رو از اون رنگ دوم کم میکنه، در این حالت، یک تفاوت با دیفرنس وجود داره، اینکه کنتراست کمتری در حالت اکسکلوژن وجود داره.

Subtract
سابترکت، همونطور که از اسمش مشخصه، باعث کم شدن رنگ ها میشه، این حالت به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ ترکیبی رو از رنگ پایه کم می کنه. توی تصاویر 8 و 16 بیتی، هر مقدار منفی که حاصل میشه، به صفر می رسه.

Divide
حالت رنگی دیواید از اسمش مشخصه، رنگ ها رو جدا میکنه. Divide به اطلاعات رنگ در هر کانال نگاه می کنه و رنگ ترکیبی را از رنگ پایه جدا می کنه. همونطور که توی تصویر زیر میبینید، رنگ نارنجی که ترکیب شده با لایه زیری خودش، به رنگ آبی تغییر پیدا کرده.

حالت های ترکیب اجزا | Component Blending Modes

گروه آخر در بین بلندینگ مود ها، گروه رنگ و نور هستش، این گروه بسیار جالب و قابل تأمل هستش. و بسیار پرکاربرد. این گروه برای تغییر رنگ بین اجسام و کاهش یا افزایش نور تصاویر و اجزای تصاویر مختلف استفاده میشه.

Hue
حالت رنگی هیو، همونطور که آشنایی دارید با کاربرد و نحوه عملکرد این اصطلاح، میاد و از درخشندگی و اشباع رنگ ( luminance & saturation ) رنگ یا تصویر پایه استفاده میکنه و اون رو به رنگ جدید تبدیل میکنه. پس هم میاد روی لومیننس، هم روی اشباع رنگی یا سچوریشن تصویر تغییر ایجاد میکنه.

Saturation
سچوریشن، یک رنگ رو با لومیننس و رنگ پایه و اشباع رنگ ترکیبی ایجاد می کنه. رنگ آمیزی با این حالت در ناحیه ای بدون (0) اشباع (خاکستری) تغییری ایجاد نمی کنه. این حالت فقط روی لومیننس رنگ پایه تغییر ایجاد میکنه. و به طیف رنگیش هیچ تغییری نمیده و به زبون عامیانه تر، همونطوری که هست، فقط نور تصویر پایه رو کمتر میکنه.

Color
کالر، همونطور که از اسمش مشخصه، یک رنگ نتیجه رو با درخشندگی (لومیننس) رنگ پایه و اشباع رنگ از رنگ ترکیبی ایجاد می کنه. این کار باعث حفظ سطوح خاکستری تصویر می شه و برای رنگ آمیزی تصاویر تک رنگ و برای رنگ آمیزی تصاویر رنگی مفیده.

Luminosity
حالت لومینوسیتی، دقیقا حالتی برعکس کالر هستش. توی کالر، میاداز اشباع رنگ یا غلظت رنگی موجود توی تصویر جدید استفاده میکنه و از درخشندگی یا لومیننس رنگ اصلی استفاده میکنه، اما اینجا از لومیننس تصویر جدید استفاده میکنه و رنگ رو از تصویر پایه.

نتیجه گیری
توی این آموزش فوق العاده، به بررسی کامل و ریز به ریز تمامی بلندینگ مود ها (blending mode) توی نرم افزار فتوشاپ پرداختیم. این آموزش بصورت کاملا رایگان، در سطح اینترنت منحصر به فرد هستش و هیچ جایی آموزشی جامع تر از این مقاله نمیتونید پیدا کنید. کافیه این پست رو برای دوستاتون هم ارسال کنید تا اون ها هم بتونن از این مطالب استفاده کنن. سوالی اگه داشتید حتما از قسمت کامنت ها با ما در میون بذارید. پشتیبانی سایت هم فعال هستش و میتونید از اونجا مشکلات خودتون رو با ما در میون بذارید. با کلیک روی این لینک، میتونید این مقاله رو توی وبسایت اصلی شرکت ادوب هم مطالعه کنید. امیدوارم این پست کاملا براتون مفید بوده باشه. تا یک آموزش دیگه بدرود. 😉