طراح گرافیک کیست و راه های تبدیل شدن به یک طراح گرافیک حرفه ای چیست ؟
در پاسخ به این سوال که طراح گرافیک کیست و چگونه باید به یک گرافیسن حرفه ای تبدیل شد باید بگوییم که دنیای امروز اگر زیباتر از گذشته شده است، مدیون افرادی است که خلاقیت و هنرهای خود را که هنر بسیار ارزشمند است به دنیای امروز منتقل کرده اند و با استعداد و خلاقیتی که در زمینه طراحی گرافیک دارند، باعث شده اند تا امروز، دنیای ما به زیبایی هرچه تمام تر خود برسد.
هنر طراحی گرافیک، هنری متشکل از متن ها، تصاویر، نماد ها، و رنگ ها می باشد که باعث ایجاد ارتباط می شود. این وظیفه، بر دوش فردی است به نام “طراح گرافیک” یا همان “GRAPHIC DESIGNER”. طراح گرافیک، به کمک ابزار هایی که در اختیار خود دارد، این وظیفه را با ظرافت و هنر تمام عیار خویش به خوبی انجام داده و به خلق یک هویت بصری برای مفهوم می پردازد.
برسیم به تعریف کلی از طراح گرافیک، طراح گرافیک کیست؟ به فردی که با ذوق و سلیقه خود، به ساخت یک طرح گرافیکی ، با استفاده از المان هایی مثل تصاویر، اشکال، وکتور ها، سمبل ها، رنگ ها، متن ها و ….. می پردازد ، یک طراح گرافیک یا گرافیست یا در زبان انگلیسی، “GRAPHIC DESIGNER” می گویند.
یک طراح گرافیک باید بداند چگونه با خلق و ساماندهی یک سلسله عوامل تصویری، مفهوم و پیام مورد نظر را را در جهت هدف مشخص بیان کند و در مخاطب تاثیر مورد نظر را ایجاد کند. برای این منظور، هنرمند ابتدا باید درک مناسبی از کلیت کار و اطلاعات پیام پیدا کند، سپس نقشه کار را طراحی کرده و در نهایت راه حلی تصویری با کمک ایده، تصاویر، فرمها، رنگها و نوشتهها برای رساندن پیام ارائه دهد. غیر از آن، شاخصهای مهمی چون بررسی و تحلیل مخاطبان از لحاظ گروههای سنی، جنسیتی و… نیز نقش مهمی در طراحی یک اثر گرافیکی ایفا میکند.
تا اینجا بصورت خلاصه در مورد اینکه طراح گرافیک کیست با یکدیگر صحبت کردیم. نکته که باید به آن اشاره کنیم آن است که در این نوشته، در مورد یک طراحی گرافیک تبلیغاتی یا طرحی که یک مفهوم تبلیغاتی را در بر داشته باشد صحبت خواهیم کرد و به طراحی های دستی و یا طراحی هایی که با قلم اجرا می شوند بحث نخواهیم نمود.
“از ایده تا اجرا” – نقشه کلی راه یک گرافیست
هر گرافیستی، برای ایجاد یک طرح گرافیکی، نیاز به یک مفهوم و پیام برای ساختن طرح دارد، این پیام میتواند ساده و یا ترکیبی از چندین مفهوم مختلف در راستای یک هدف کلی باشد. پس از درک کلی مفهوم و پیام، کار گرافیست شروع می شود.
نکته مهمی که در این قسمت باید بیان کنیم، این است که به یک طراح گرافیک زمانی یک فرد خوش ذوق و سلیقه گفته می شود که بتواند در تک تک مراحل زیر، یک راه حل جدید و منحصر به فرد و تازه داشته باشد تا از باقی گرافیست ها نقطه تمایز و یک خصوصیت و ویژگی برتر نسبت به آنان داشته باشد.
قبل از تمامی این مراحل، شما باید مفهوم کلی طرح را به خوبی درک نموده و به بررسی مطالب و جستجوی موضوعات در این زمینه بپردازید، این مرحله به جمع آوری اطلاعات می پردازیم و مطالب مورد نیاز موضوع را مطالعه و بررسی می کنیم. پس از آن میتوانیم مراحل طراحی را ازایده تا اجرا بررسی کنیم.
حال به بررسی مراحل کلی یک طرح از ایده تا نتیجه نهایی کار می پردازیم.
۱. ایده
ایده بخشی است که به عنوان یک پل ارتباطی میان مفهوم اولیه و طرح پایانی شناخته می شود. یا به تعریفی دیگر، یک راه حل است برای اینکه مفهوم را به خلاصه ترین شکل ممکن بیان کند. دقیقا مانند زمانی که شما یک فیلم سینمایی یا یک سریال و یا یک کتاب را به صورت خلاصه در یک جمله یا بند برای دوست خود معرفی میکنید. هر چه این خلاصه کوتاه تر، و نزدیک تر به مفهوم کلی هدف طراحی باشد، شما ایده ای منحصر به فرد تر و با احتمال گیرایی بالاتری در ذهن خود پرورانده اید.
این ایده می تواند در طول طراحی دستخوش تغییر نیز قرار گرفته و در زمان طی کردن ادامه فرآیند طراحی، به یک ایده پخته تر تبدیل شده و یک طرح بی نقص بوجود آورد.
حال تا اینجا، یک ایده کلی در ذهن خود برای اجرای مفهوم داریم، این ایده اولیه باید بر روی کاغذ یا هر جای دیگری پیاده شده تا طرح اولیه به چشم بیاید و از لحاظ بصری نیز مورد بررسی قرار بگیرد، در اینجا به مرحله دوم فرآیند طراحی یا “اتود اولیه” می رسیم.
۲. اتود اولیه
در این مرحله، باید ایده ها و طرح های اولیه که در ذهن خود پرورانده ایم را بر روی یک کاغذ بصورت خط ها و یا نماد ها بکشیم و به بررسی هویت بصری آن طرح بپردازیم.
در این مرحله، باید بررسی نمود که این ایده اولیه، با چه رنگ هایی مناسب خواهد بود، اندازه و مکان المان ها باید به بهترین شکل ممکن تنظیم شود و پس از آن، یک طرح اولیه از نتیجه نهایی در دستان ما خواهد بود. این دقیقا به مانند یک پروسه ساخت انیمیشن و یا پویانمایی می باشد. در این رشته نیز، نویسنده ها از شخصیت ها و فضاهای ذهنی خود که در فیلمنامه از آن استفاده کرده اند را بر روی کاغذ پیاده سازی میکنند تا بعدا فردی که به طراحی نرم افزاری شخصیت ها و فضاهای کار می پردازد؛ درچار سر درگمی نشده و بتواند طرح را تتا حد ممکن شبیه به طرحی که نویسنده در ذهن خود دارد پیاده سازی و اجرا نماید.
۳. انتخاب ابزار ها
در این مرحله، باید پلی میان اتود اولیه و طرح نهایی ایجاد کنیم. این پل در زمان معاصر، بصورت نرم افزاری و سیستماتیک می باشد. امروزه نرم افزار های بسیار زیادی در زمینه های مختلف طراحی گرافیک بوجود آمده اند که کار طراحان گرافیک را به شدت سهل و ساده نموده اند.
شما به عنوان یک طراح گرافیک باید با این ابزار های طراحی بطور کامل آشنایی داشته باشید و در زمینه کار با این ابزار ها، به مهارت خوبی رسیده باشید، در غیر این صورت نمی توانید یک ایده خوب را به نتیجه خوبی تبدیل کنید. پس روی مهارت های خود در زمینه کار با ابزار طراحی زمان زیادی صرف کنید تا بصورت کامل بر روی این ابزار ها مسلط شوید.
شما با تسلط و مهارت خود بر روی ابزار های طراحی ( که در عصر امروز، نرم افزار های مختلف طراحی می باشند) می توانید یک طرح خوب و قابل قبول را خلق نمایید. هر چه تسلط شما بر روی این نرم افزار ها بالاتر باشد، طرح های شما نیز خاص تر و حرفه ای تر به چشم خواهد آمد.
مرحله بعدی در زمینه طراحی گرافیک و خلق یک طرح گرافیکی، اجرای آن طرح می باشد.
۴. اجرا
در این مرحله، شما با تکنیک ها، رنگ ها، روش ها و المان های مختلف مواجه می باشید. انتخاب و یا طراحی المان های اولیه در یک طراحی اولین گام در این مرحله می باشد. پس از آن شما باید پالت رنگی مناسب با مفهوم طرح خود را انتخاب نموده و پس از آن به تنظیم مکان، رنگ و اندازه های المان های مختلف موجود در طراحی می پردازید.
- گام اول: شما باید به انتخاب نماد ها، تصاویر، طرح های خام و یا شکل های مورد نیاز و مناسب طرح خود بپردازید، وبسایت های خیلی زیادی در این زمینه به شما کمک می کنند. با یک سرچ ساده در گوگل نیز دنیای زیادی از طرح ها و تصاویر مورد نیازتان را پیدا خواهید نمود.
- گام دوم: در این مرحله شما باید تم رنگی خود را پیدا کنید، این مبحث یک موضوع بسیار مهم می باشد و در صورت انتخاب یک پالت رنگی خوب، طرح شما نیز حرفه ای تر جلوه خواهد داشت.
*** پیش نیاز این مرحله سواد رنگی می باشد، سواد رنگی یعنی شما بتوانید متناسب با مفهوم خود، رنگ های طرح خود را انتخاب نمایید. با یک مثال اهمیت این موضوع را به شما نشان خواهیم داد. فرض کنید شما در حال طراحی یک پوستر تبلیفاتی برای باشگاه فوتبال استقلال هستید، این پوستر از لحاظ مفهومی، در بر دارنده مفهوم شور و نشاط و یک تحرک بسیار بالا می باشد، از اصول روانشناسی رنگ این است که شما برای این طرح، یک رنگ گرم و پر نشاط مانند قرمز انتخاب نمایید. شما رنگ قرمز را انتخاب می کنید و پوستر را طراحی می نمایید، اما آیا این سواد رنگی است؟ این کار کار درستی است؟ قطعا جواب منفی است. چون شما رنگ اصلی باشگاه را که رنگ آبی می باشد زیر پا گذاشته اید. پس سواد رنگی شما در اینجا خود را نشان می دهد. که شما بتوانید با رنگ آبی، یک طرح بی نظیر که در بر دارنده مفهوم تحرک و پویایی باشد را به نمایش بگذارید.
- گام سوم: در این گام شما باید به طراحی متون و سایر المان های طرح خود بپردازید.
- در گام پایانی، این اشکال، طراحی ها، تصاویر، سمل ها، متون و هر چیز دیگری که نیازمند این است که در طراحی وجود داشته باشد، به صورت کاملا حرفه ای تنظیم کنید و مطمئن شوید که هر المانی در جای خود قرار گرفته باشد و پس از آن، اندازه و سایز این المان ها را متناسب با یکدیگر تنظیم نمایید و از هر لحاظی طرح خود را بررسی نموده تا یک هویت بصری چشم نواز را عرضه نمایید.
تا به اینجا در پاسخ به سوال طراح گرافیک کیست ؛ به بررسی مراحل ایده تا اجرای طرح گرافیکی پرداختیم. اما پس از اجرا نیز شما باید چندین و چند بار از دیدگاه یک مخاطب به بررسی طرح خود پرداخته و مشکلاتی که از این دید از طرح خود پیدا می کنید را برطرف نمایید.
در پاسخ به قسمت دوم سوال طراح گرافیک کیست و راه های تبدیل شدن به یک طراح گرافیک حرفه ای چیست ، باید در رابطه با تبدیل شدن به یک طراح گرافیست صحبت کنیم.
برای گرافیست شدن چه باید کرد ؟
در مرحله اول همه چیز به ذوق و سلیقه شما دارد. در وهله دوم، شما نیاز به ابزار و تجهیزات سخت افزاری دارید. پس از آن نیاز به تجهیزات نرم افزاری و سپس مهارت استفاده از این نرم افزار ها دارید.
نکته ای که باید به آن اشاره کنیم، این است که خیلی از دوستان که تازه شروع به فعالیت در زمینه طراحی گرافیک نموده اند، فکر می کنند که حتما باید از نرم افزار های زیاد و کاملا حرقه ای، و در درجه بزرگتر و بدتر، سخت افزار بسیار قوی داشته باشند. خیلی از افراد در ابتدای امر، خرج های عظیم را به خود و یا خانواده خویش تحمیل می کنند تا یک سیستم کامپیوتری بسیار قوی تهیه نمایند و فکر می کنند که یک سیستم بسیار قوی از آنان یک طراح گرافیک خوب می سازد. این تفکری بسیار اشتباه در مسیر طراحی گرافیک می باشد.
بسیاری از طراحانی که امروزه در سطح کشوری و بین المللی بسیار مشهور هستند و کار هایی بسیار حرفه ای انجام می دهند، از ابتدا با یک سیستم قوی و یک استودیوی طراحی بسیار مجهز با انواع قلم های نوری، مانیتور های بزرگ و سایر تجهیزات شروع نکرده اند. اکثر آنان نیز از یک لپتاپ یا سیستم معمولی که در ابتدای راه توانایی تهیه آن را داشته اند شروع به یادگیری این مسیر نمودند. مهمترین مسئله این است که همزمان با ارتقای سطح کاری و علمی خود، به ارتقای تجهیزات خود پرداخته اند.
تجهیزات مورد نیاز در ابتدای امر یادگیری هنر طراحی گرافیک :
- لپ تاپ یا سیستم معمولی، در حد کورای ۵ نسل های جدید و با کارت گرافیک ۲ گیگ نیز می توانید کار خود را شروع نمایید. به همراه یک عدد موس و کیبورد برای سیستم
- اینترنت
- یک فضای کاری، می تواند اتاق خواب، یک کافی شاپ، یک دفتر کار و هر جایی که بتوانید با سیستم کار کنید.
- اموزش اصولی و مناسب، برای مشاهده پکیج جامع آموزش فتوشاپ ، می توانید بر روی لینک کلیک کنید و همین الان یادگیری را آغاز کنید.
- زمان
اینها مواردی هستند که در ابتدای امر شما نیاز دارید تا فعالیت خود را شروع نمایید.
در پاسخ به سوال طراح گرافیک کیست؛ مهمترین نکته یادگیری، نترسیدن و شروع به کار و یادگیری می باشد.
در این مرحله، شما باید ۶۰ الی ۷۰ درصد از زمان خود را صرف دیدن آموزش های اصولی از صفر تا صد نرم افزار و باقی زمان را صرف تمرین کردن مواردی که آموزش دیده اید کنید. بصورتی که با دیدن آموزش، با یک تکنیک یا یک ابزار یا حتی با یک نرم افزار جدید آشنا می شوید، در این صورت شما باید تمامی موارد را یادداشت برداری و علاوه بر آن، تمرین نموده تا مهارت های شما در کار با نرم افزار افزایش یابد.
در این مرحله کم کم با گذشت زمان، باید از زمان دیدن آموزش ها کم کنید و به تمرین کردن و کسب مهارت زمان بیشتری اختصاص دهید.
در این صورت شما پس از گذشت زمان و استمرار در یادگیری آموزش فتوشاپ و یا سایر نرم افزار های طراحی، به یک طراح گرافیست حرفه ای تبدیل می شوید، به شرطی که در این مسیر استمرار داشته باشد و تمرین و پشتکار به خرج دهید، در این صورت در زمان مناسبی می توانید به نتیجه مطلوب خود برسید و پروژه های طراحی نیز قبول کنید و به درامد زایی از حرفه طراحی گرافیک بپردازید.
شما باید در این مرحله نرم افزار های حوزه کاری خود را شناسایی کنید.
نرم افزار های پیشنهادی ما در حوزه های کاری زیر به صورت زیر است:
در طراحی های تصاویر و عکس ها، پیشنهاد ما نرم افزار فتوشاپ می باشد. Photoshop یک نرم افزار تخصصی در زمینه ساخت پوستر ها، بنر ها و انواع زیادی از طرح های ثابت و ادیت تصاویر و عکس ها می باشد.
علاوه بر این نرم افزار، نرم افزار ایلستریتور نیز یک مکمل برای نرم افزار فتوشاپ می باشد که می توانید تصاویر وکتوری خود را در آن طراحی نمایید.
نرم افزار پریمیر و افتر افکت دو نرم افزار مکمل برای طراحی و ویرایش ویدیو ها و تصاویر متحرک می باشد.
نرم افزار ایکس دی نیز یک نرم افزار برای طراحی رابط کاربری های سایت می باشد.
در مقاله طراحی گرافیک چیست ، چندین نرم افزار طراحی برای شما معرفی نموده ایم که معرفی این نرم افزار ها در ادامه این مطلب با عنوان طراح گرافیک کیست برای شما خواهیم نوشت.
نرم افزار های شرکت ادوب (ADOBE) :
شرکت ادوبی یکی از بهترین شرکت ها در زمینه طراحی و ساخت نرم افزار های طراحی و گرافیکی می باشد. از این رو، این نرم افزار ها در سر تا سر جهان بسیار مورد استقبال و مورد استفاده قرار گرفته است. از این رو در این مقاله، برخی از نرم افزار های برتر و مشهور در زمینه طراحی که ساخته این شرکت می باشد را برای شما معرفی می نماییم.
فوتوشاپ PhotoShop : نرم افزار جالبی که همه افراد با اسم آن آشنایی دارند و تبدیل به یک اصطلاح شده است، نرم افزاری برای طراحی های مختلف تصاویر، تمامی پوستر ها، بنر ها و طرح هایی که بصورت الکترونیکی ساخته شده اند، قابلیت ساخته شدن با نرم افزار فتوشاپ را دارند.
ایلیستریتور Illustrator : نرم افزاری با ظاهر بسیار شبیه به فتوشاپ، اما در باطن بسیار متفاوت، این نرم افزار برای طراحی وکتور ها ساخته شده است. این تفاوت نرم افزار فتوشاپ و ایلستریتور می باشد.
وکتور ها: تصاویر به دو دسته تقسیم می شوند، تصاویر پیکسلی و وکتوری. این مبحث را در یک مقاله جداگانه برای شما توضیح خواهیم داد، اما در یک توضیح مختصر، تصاویر پیکسلی به دلیل اینکه از واحد های ریز، مثل اتم ها در مواد تشکیل شده اند ( پیکسل ها واحد های سازنده این نوع تصاویر می باشند)، با بزرگتر و کوچکتر شدن دچار کاهش کیفیت می شوند، اما وکتور ها، از پیکسل ها تشکیل نشده اند، به همین دلیل، هر مقدار که روی آن زوم نمایید و آنرا بزرگ کنید، دچار کاهش کیفیا نخواهند شد.
ایندیزاین InDesign: یکی از نرم افزار های مهمی که در پروسه و صنعت طراحی صفحات و صفحه آرایی و پروسه چاپ بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. این نرم افزار عمدتاً به صورت مستقیم برای نگارش و ویرایش متون و نیز ایجاد و تغییر فایلهای تصویری بهکار نمیرود. از این نرمافزار بیشتر در آمادهسازی مجلات، کتابها، سررسیدها، بروشورهای تبلیغاتی و مانند آنها استفاده میشود.
پریمیر Premiere : این نرم افزار برای تهیه و تولید ویدیو بسیار مورد استفاده است.
افترافکت AfterEffects : این نرم افزار، یکی از بهترین نرم افزار ها برای طراحی های انیمیشنی و تصاویر متحرک و یا موشن گرافیک ها و حتی جلوه های ویژه در فیلم ها می باشد. این نرم افزار مکملی برای نرم افزار پریمیر در پروسه تولید فیلم میباشد.
آدیشن Audition : این نرم افزار در طراحی و ویرایش فایل های صدا مورد استفاده قرار می گیرد.
اکس دی XD : یکی از جدیدترین نرم افزار های شرکت ادوبی که برای طراحی رابط های کاربری وبسایت ها مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن پایانی با طراحان عزیز :
در این مقاله با نام طراح گرافیک کیست، توضیحی کامل و جامع در رابطه با وظایف یک طراح گرافیک برای شما فراهم نمودیم، در ادامه برخی نکات مهم که در مسیر یادگیری این هنر مهم مورد نیاز شما می باشد را نیز توضیح دادیم.
شما نیز می توانید تجربیات خود را در مسیر فراگیری هنر طراحی گرافیک با ما به اشتراک بگذارید. همینطور می توانید تمامی سوالات و مشکلات خود در این رابطه را با ما مطرح نموده.
در صورت مفید بودن این پست، حتما آن را با دوستانتان به اشتراک گذاشته تا آنها نیز با این مسیر آشنا شوند و بتوانند اصولی و حرفه ای در این مسیر قدم بگذارند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید، این است که دیدن آموزش اصولی و مناسب را هیچوقت فراموش نکنید. آموزش اصولی و گام به گام، می تواند پروسه حرفه ای تر شدن شما را چندین درجه راحت تر و سریعتر بکند. از این رو، در مجموعه تخصصی سانا گرافیک، دوره جامع و کامل آموزش فتوشاپ از صفر را تهیه نمودیم تا شما عزیزان بتوانید با استفاده از این دوره بی نظیر، مسیر چندین ساله یادگیری نرم افزار فتوشاپ را در عرض ۶ ماه طی کنید و به درجه خوبی در کار با این نرم افزار حرفه ای برسید. مشخصات پکیج آموزش فتوشاپ از صفر را می توانید از اینجا مشاهده کنید. هر گونه سوالی در رابطه با این مطلب را می توانید از طریق کامنت ها با ما در ارتباط بگذارید.